KANSERDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
YANLIŞ. Doğru yapılan cerrahi ve biyopsi kanserin yayılmasına veya büyümesine sebep olmaz. Bir kişiye kesin kanser tanısı konabilmesinin tek yolu biyopsi yapılmasıdır.
HASTALIKLARLA MÜCADELE İÇİN GEÇ KALMAYIN
Hapşıran, aksıran kişi sayısı arttıkça, hastalık mevsiminin ayak sesleri daha yakından duyuluyor. Gerek sonbaharı, gerekse kış mevsimini elinizde kağıt peçete, doktor kapıdan geçirmemek içinse işi baştan sıkı tutup, önleminizi şimdiden almanız gerekiyor.
SOĞUK ALGINLIĞINDA VE GRİPTE HEMEN ANTİBİYOTİKLERE SARILMAYIN
Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanımız, sonbahar ve kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanan ortalama her 100 hastadan 80'inde antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulmadığını belirterek, "Çünkü gelişen solunum yolları enfeksiyonlarının yüzde 80'i virüslerden, geriye kalan bölümü ise bakterilerden kaynaklanıyor.
ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİNİN SONUÇLARI VE ÖNLEME STRATEJİLERİ...
Çocukluk çağı obezitesi ciddi bir küresel sağlık sorunudur, zira günümüzde altı ile on sekiz yaş arası çocukların yaklaşık olarak %25’i obezdir. Yaş ve cinsiyete göre tanımlanmış olan vücut kitle indeksinin %85-94 persentilin arasında olması fazla kiloyu, %95 persentilin üzerinde olması ise obeziteyi göstermektedir.
HİPOKRAT VE TIP ETİĞİ ÖĞRETİLERİ ...
‘Modern tıbbın babası’ olarak bilinen Hipokrat, MÖ 460 yılında Ege Denizi’nin güneybatısında yer alan bizim İstanköy, Yunanlıların ise Kos adını verdikleri adada doğmuştur. MÖ 370 yılına kadar burada yaşadığı düşünülen Hipokrat’ın çoğunlukla Kos’ta ve Antik İyonya’da çalıştığı, aynı zamanda Atina, Teselya ve Trakya dahil olmak üzere diğer Yunan bölgelerini de yoğun bir şekilde ziyaret ettiği tahmin edilmektedir.
ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR
Çocuklarımız en büyük varlıklarımız. Onların ufacık canı yansa bizim içimiz açır. Gelişimi ile hayata daha fazla dahil olan çocuklar karşılaşmadıkları mikroplarla tanışarak sık sık hasta olurlar. Özellikle okul çağında diğer çocuklardan kaptıkları mikroplar çocuğunuz vücut direnci azsa hemen hastalanmasına neden olur.
DİYABET VE TEDAVİSİ
Diyabet, yaygın bilinen adıyla (şeker hastalığı) İnsülin hormonunun eksikliği ve/veya insülin direnci - insülinin az verimle çalışması sonucunda görülen kronik bir metabolizma hastalığıdır. Toplumumuzda yaklaşık 7 diyabet hastası bulunmaktadır.
BİTKİLERİN GÜCÜ İLE SAĞLIKLI YAŞLANIN
Sağlıklı yaşlanmanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçiyor. Dengeli beslenme, düzenli spor yapma, iyi ve kaliteli uyku düzeni sağlıklı bir yaşlanmayı getiriyor. Ancak bu standartların ömür boyu korunması kişinin yaşına, aile geçmişine ve çevresel faktörleri bağlı olarak bazı bitkisel desteklerin de yarar sağlayar. Bitkilerin gücünden yararlanarak sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğunu bazılarını bildiğimiz, bazılarını ise ilk kez duyacağımız öneriler...
BESLENME VE DİYET
İnsan sağlığının korunmasında beslenmenin önemi ilk çağlardan beri bilinen bir olgudur. M.Ö. 460-377 yıllarında yaşayan ve tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat'ın "diyetle tedavi edebileceğiniz hallerde ilaç tavsiye etmeyiniz" dedigini biliyoruz. Pek çok hastalığın gelişiminde ve tedavisinin etkinliğinin artırılmasında beslenmenin önemli rolü olduğu pek çok araştırma ile kanıtlanmıştır. Bu noktada diyetisyenlik mesleği önem kazanmaya başlamıştır.
KANSER VE BESLENME
Kanserlerin üçte birinin beslenme kaynaklı olduğu bilinmektedir. Sigara içme, yüksek miktarda pestisit ve yapay kimyasallara maruz kalma, aşırı alkol tüketimi, yağ ve yağlı besinlerin fazla tüketimi, yetersiz taze sebze ve meyve tüketimi, yetersiz posa alımı, nitrit ve nitrat eklenmiş besinler, ateşe çok yakın pişirilmiş etler, tuzlanmış, tütsülenmiş ve dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi, kanser riskini artıran risk faktörlerindendir. Kanser sıklığı, düzgün ve sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve kilo kontrolü ile %30-40 oranında azaltılabilmektedir.